Videoblogit

Videobloginkin pitäminen on täysin mahdollista kaikille kolmelle blogityypille. Yhtä hyvin asiantuntija, yritys tai perus bloggaaja voi alkaakin pitää blogiaan vaikka sosiaalisen median kanavassa julkaisemalla vaikka päivittäin lyhyitä videoita. Vlog on kokonaan videomuotoinen blogi, ja vastaavasti vloggaaja tai vloggari sen pitäjä. Videoblogin aloittamisessa on vähän samat kysymykset ja ajatukset kuin tavallisessakin blogissa. Ensiksi pitää päättää mikä on vlogin aihepiiri, jokin oma juttu eli "niche" ja sitten vain alkaa tehdä videoita.

Videobloggauksesta puhuttiin trendinä muuten jo muutama vuosi sitten ja varsinkin Youtuben yhteydessä. Videobloggaus on ollut vuosia varsinkin nuorten harrastus mutta yritysmaailmaan sen ei ole vielä vahvasti tunkeutunut Suomessa - muualla kylläkin on aivan tavallista, että asiantuntijat pitävät omia vlogejaan säännöllisesti niitä päivittäen. Suuri blogitutkimus 2014 -tutkimuksen ja tuoreimpien Blogibarometrien mukaan videoblogien suosion uskotaan lisääntyvän. Lisäksi tutkimusten ja Youtube-kulttuurin ominaisuuksien perusteella videobloggaajien tuottaman materiaalin oletetaan olevan autenttista.

Oma henkilöbrändi

Videot kannattaa tehdä aina periaatteessa samalla tavalla, ja oma logo tai puumerkki olisi hyvä kehittää alusta alkaen sekä hyvä nimi, brändi, omalla kanavalle. Näitä kannattaa miettiä kunnolla, koska on helpompi miettiä alussa hyvin ja suunnitella ja sitten aloittaa, kun että aloittaa tehdäkseen kaiken uudestaan esimerkiksi vuoden päästä toisella nimellä.

Vlogissa on hyvä kehittää erilaisia teemoja, joiden yhteyteen tekee videoita. Ja julkaista sitten näitä teemoja vaikka joka torstai tai joka toinen viikko, niin että katselijoilla on jotain mitä odottaa.

Harjoittelu tekee mestarin

Vlogin pitäjän on hyvä myös ennen videoiden aloittamista harjoitella esiintymistä. Tottakai videoita tehdessä oma taito parantuu ja harjoitella pitää jatkossakin, mutta varsinkin alussa on hyvä harjoitella, jotta ensimmäisetkin videot ovat jo katselukuntoisia eikä täynnä sekoilua.

Käsikirjoita

Videot on hyvä käsikirjoittaa, jotta itse video on looginen ja katsojakin ymmärtää mistä on kyse. Turun yliopiston opiskelija Ida Kankaanpää kirjoitti omassa tutkimuksessaan: #Videoblogeille ominaista päivän kulun kuvausta ja tunteiden vaikuttavuutta rakennetaan rajauksen avulla. Kuvasta poistuminen, sen ulkopuolelle katsominen tai kuvarajan ulkopuolella olevan huomioiminen ovat tapoja osoittaa sillä hetkellä esitettyjen tunnetilojen ja tilanteiden aitoutta. Videoblogikerronnan autenttisuus ei kuitenkaan ole riippuvainen alkuperäisen kuvausjärjestyksen noudattamisesta, vaan loogisen ja uskottavan tarinan rakentamisesta.”

Tekniikka

Nykyaikainen älypuhelin omaa jo usein tarpeeksi hyvä videokameran ja pääset sillä alkuun. Luonnollisesti kun taito kehittyy pitää ostaa kunnon kamera, sille erilaisia jalkoja ja tukia ja sitten pitää varmistaa myös valaistus. Hyvä valaista ja kamerakulmat tekevät ammattimaisen loppuvaikutelman.

Samalla pitää myös opetella videonkäsittelyn, leikkauksen, tekstitysten ja grafiikan lisäämiset videolla. Ohjelmistoja löytyy niin maksuttomia kuin maksullisia ja maksuttomillakin pääset jo hyvää alkuun.

Nimeä osuvasti

Jokainen video kannattaa myös nimetä osuvasti ja kuvaavasti, jotta ne löytyvät niin video- kuin Google haulla.

Ole kärsivällinen

Aivan kuten tavallisessakin blogissa, mikään ei tapahdu viikossa tai edes välttämättä vuodessa. Ole kärsivällinen, harjoittelu ja harjaannu. Jos sisältösi on hyvää ja teet sitä parhaasi mukaan, ole kärsivällinen ja pitkäjänteinen ja sitoudu päivittämään kanavaasi - jonakin päivänä siitä voi oikeasti tulla ammattisi.